良いスムージー vs 悪いスムージー

 と、単純に色分けできないとは思うが、
 例によって、日経TRENDYの記事に「スムージーってヘルシー?」なる記事が出ていた。
 そもそもスムージーとは何か?となってしまうのだが、イメージ的には果物や野菜、アイスクリ-ムを氷と混ぜて撹拌したどろっとした、ジュースより飲みにくいがストローで飲むアイスクリームのようなもの、
 でもちゃんとカテゴリー分けされているようで、
    
 1.Fruit Smoothies: A smoothie made from fruits, specifically for their sweet flavor.
    
  2.Green Smoothies: Smoothies typically dark green in color due to their use of dark vegetable greens such as spinach.
   
  3.Healthy Smoothies: Any smoothie whose aim is to optimize the amount of nutritional content, with the goal of replacing supplements and providing all of one's daily recommended vitamins and macro-nutrients in a natural form.
  
  4.Weight Loss Smoothies: These typically exclude any added sugar (with the aim of minimizing the overall glycemic load of the smoothie), and often contain healthy fats such as flax seed or almond butter to help satiate one's appetite. Caffeine based stimulants like green tea or coffee can also be added which further promote weight loss by both increasing metabolism and reducing appetite.
   
  5.Dessert Smoothies: Dessert smoothies typically contain added sugar or fat in the form of ice cream or syrups - many recipe books call for smoothies with either added sugar or dairy products creating a dessert like beverage, which in many cases tastes identical to a shake.
   
 1.から4.はヘルシーな良いスムージーの分類になるだろう。
 だが、もっとも好まれてポピュラーな5.のデザートスムージーは、健康に悪いスムージーとなってしまう。
  
 記事によれば、
   
 2013年、ハーバード公衆衛生大学院の研究者らが、1984年から2008年の間に計18万7382人の参加者から収集したデータをもとに、長期の疫学研究の結果を報告しました。
 結果は果物そのもの、特にブルーベリー、ブドウ、リンゴなどを、毎週少なくとも2サービング(※)食べている人は、1カ月に1サービングしか食べない人と比べて、23%も2型糖尿病のリスクが減少。逆にフルーツジュースを、毎日1杯以上飲む人は、2型糖尿病のリスクが21%も増加しました。さらに週に3杯のジュースを果物に交換すると、糖尿病のリスクが7%減少することが分かりました。
    
 食物繊維を含むため、血糖値の上昇は緩やかで、急激なインスリンの分泌が抑えられ、満腹感が持続するため過食も防ぐ。
 コーラよりも糖分が多く、かえって糖尿病や肥満の原因となり不健康。
            
 ということで、これらを総合すると、新鮮な果物で加糖することなくスムージーにしたものは食物繊維もあり糖尿病のリスクを減らすが、デザートスムージーのように加糖されたものは糖尿病リスクを上げてしまうということだろう。
    
   そうは云っても、シカゴで飲んだポットベリーのスムージーは美味しかった!!!
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